Life stories

Ja sam jaka žena i mogu popraviti svoj brak

Kada ste mladi i željni dokazivanja, imate osjećaj da su stvari oko vas lijepe i da možete ostvariti sve što poželite. Studirala sam, ujedno i radila, ali ambicije su me odvele u stranu državu da radim. Bilo mi je zanimljivo u početku, zarađivala sam mnogo više nego na što sam navikla, uživala sa prijateljicama s kojima sam radila u administraciji jedne firme i bile smo sretne shodno našem uspjehu. U međuvremenu sam upoznala momka, državljanina te zemlje, bili smo u prelijepoj vezi i u skladu sa svim tim zanimljivim momentima i emocijama, odlučili smo se vjenčati nakon određenog vremena. Ljubav ne poznaje granice. Jedina prepreka je bila što smo nas dvoje razgovarali na engleskom jeziku obzirom da njegov maternji nisam znala.

Odjednom sve se promijenilo.

Nije dolazio redovno kući, meni po njegovom nahođenju nije trebao posao, on je radio dva posla i mnogo je zarađivao a i mnogo smo trošili što nije ni čudo u jednom od skupljih gradova na svijetu. Teško mi je bilo sporazumiti se sa članovima njegove porodice zbog jezika, ali sam na neki način saznala da je bio u braku prije mene, potom da ima dijete iz tog braka. Zbog konstante nervoze, izbjegavanja dolazaka kući, premalo razgovora, sam u svakoj prilici pokušala ostvariti kontakt sa njim i provjeriti šta se dešava. Moja priča je postajala sve iritantnija pa su uslijedili udarci i maltretiranje.

Bila sam nemoćna, u stranoj državi, kome se obratiti?

Mami se ne mogu javiti, brinut će se, a i svojevoljno sam pristala na sve, misleći da sam ispravno postupila, a za rezultat imam svakodnevne šamare, udarce prvim predmetom koji bi mu došao pod ruku, uvredljive riječi, oduzimanje telefona kako bi prekinula svaki oblik komunikacije sa dragim ljudima koji su ostali u mojoj državi iako ih je bilo premalo za razgovor na ovu temu. Da situacija bude teža dolazi period trudnoće koji bi inače trebao izazivati sreću na licima roditelja. I jeste, ali privremeno.

Došao bi tako period kada je sve bilo idealno, lijepo, bez svađa, bez maltretiranja, udaraca, vrijeđanja, izolacije od ostatka svijeta i sl. Nastupilo bi druženje s prijateljima, putovanja, posjete porodicama, praznici i sl.

Jedina prijateljica koja je željno iščekivala svako moje javljanje me savjetovala na razne načine i pronalazila sve mehanizme zaštite, ali sam opet bila predaleko da bi mi pomogla. Najviše je naljutilo to kada sam joj rekla da mi se preslikala na tijelu četka za češljanje kose na koju sam pala kada me udario, a koju je znao i koristiti kao sredstvo kojim me udara.

Kada je naša kćerka napunila godinu dana odlučila sam ne čekati ništa nego se vratiti u svoju zemlju, jer je to jedini način da se on vrati u normalno stanje. Stari načini torture su se taložili, novi bi uslijedili kada sam pronalazila račune skupocjenih večera i hotela u noćima kada je bio na „poslovnom putu“.

Dobro sam razmislila i napustila ga.

Dugo vremena nije znao gdje sam, mama me prihvatila, ali nije bilo lako priznati joj sve. Morala sam odmah početi raditi za sebe i dijete, jer ušteđevina bi se svakako potrošila brzo.

Tražila sam i savjete stručnih osoba samo da bih se izvukla iz svijeta koji je nastao na idejama i željama za harmoničnim brakom u poređenju sa onim realnim koji je iz idiličnog prešao u pakao.

On je saznao da sam se vratila u BiH, neko vrijeme je samo pokušavao da uspostavi kontakt sa mnom, tražio slike naše kćerke, ali sam mu to uskratila samo da bi shvatio koliko je loše postupio. Nije htio istu grešku praviti dva puta. Trudio se saznati gdje živim da bi se pojavio i zamolio mene i moju mamu za oprost. Oprostila sam mu, vratila sam se sa strahom da ne znam šta me dalje čeka, ali za sada živimo urednim životom. S tim što sam postavila svoje uslove, imam posao, učim jezik i mogu da se krećem slobodno gdje želim.

Tako sam mogla postupili, jer i sam on ima svoje obaveze, jer sada zna da mogu više postići od njega i da nisam ekonomski ovisna o njegovim prihodima.

.
Iz ovakvih primjera se jasno vidi snaga žene koja je patila duži period, ali nije izgubila volju da uskladi prošlost, sadašnjost i budućnost svoje porodice. Dala je vremena sebi, a i svom partneru da emocije i zajednički život zaista dobiju kvalitetan rezultat. Za takvo što je potrebno razmotriti elemente koji imaju pozitivan učinak na obje strane i shvatiti da li zaista vrijedi nekome pružiti drugu šansu za dokazivanje ljubavi. Jasno nam je da su ovo nezahvalne situacije i da preuzimate ogroman rizik. Nema opravdanih postupaka kada je u pitanju nasilje, ali borba za opstanak u dvoje je velika, ljubav je snažna sila koja pokreće svijet. Stoga, procijenite stanje, podijelite vašu priču sa osobama koje vam mogu pomoći, pronađite adekvatne mehanizme zaštite za sebe i vašu djecu, pokažite svoju sposobnost i istrajnost te uvjerite partnera da vi niste njegova sjena nego individua za sebe koja je spremna podijeliti ljubav, ali i osoba koja zaslužuje uživati sva ljudska prava i voditi život dostojanstven.